вівторок, 23 травня 2017 р.

22 травня 2017 року в КЗ «ЗОІППО» ЗОР
вiдбувся
Всеукраїнський круглий стiл
з питань викладання предметів
духовно-морального спрямування
(виїзне засідання)
Громадської ради з питань співпраці
з церквами та релігійними організаціями
при Міністерстві освіти і науки України,
в роботі якого взяли участь майже 70 освітян, представників релігійних та громадських організацій.
Відкрила засідання Гура Тетяна Євгенівна, в.о. ректора КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» ЗОР, з привітальним словом виступили також Захарчук Віктор Миколайович, заступник директора Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, Марущенко Володимир Станіславович, голова Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, народний депутат України V-VI скликань, радник Міністра освіти і науки України, Лука, митрополит Запорізький і Мелітопольський, Ян Собіло, єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії римо-католицької церкви в Україні




Представники освітян, релігійних та громадських організацій


Модераторами круглого стола були:

1.     Марущенко Володимир Станіславович – голова Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, народний депутат України V-VI скликань, радник Міністра освіти і науки України
2.     Мальований Микола Михайлович – завідувач Регіонального науково-методичний центру «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР, доктор філософії, доцент
За результатами роботи круглого столу учасники рекомендують:
1. Керівникам департаментів освіти, територіальних відділів освіти, навчальних закладів:
·        Сприяти викладанню навчального предмету «Етика» або «Етика віри» (за вибором батьків) у 5-6 класах обов’язково.
·        Збільшити навчальне навантаження вчителів, які викладають предмети духовно-морального спрямування (деякі вчителі мають усього 0,5 год. на тиждень).
·        При розподілі годин з варіативної частини сприяти вивченню курсів духовно-морального спрямування.
·        Сприяти створенню кабінетів з предметів духовно-морального спрямування у навчальних закладах області.
·        Відновити викладання курсів духовно-морального спрямування у навчальних закладах, в яких відбулися значні скорочення протягом останніх трьох років але є педагогічні кадри з відповідною підготовкою (курси підвищення кваліфікації при ОІППО тощо).
·        Сприяти друку навчально-методичних посібників для вчителів, які викладають курси духовно-морального спрямування.
·        Щорічно заслуховувати інформацію про стан викладання курсів духовно-морального спрямування у навчальних закладах.
·        Обласним інститутам післядипломної педагогічної освіти:
·        Відпрацювати алгоритми координації зусиль науковців і педагогів навчальних закладів з метою узагальнення і поширення практик найкращого досвіду технологій і методик у сфері у сфері духовно-морального виховання.
·        Забезпечити науково-методичний супровід учителів предметів духовно-морального спрямування.
·        Забезпечити супровід віртуальних методичних об’єднань учителів предметів духовно-морального спрямування.
·        Провести дослідження щодо викладання курсів духовно-морального спрямування в НВЗ області.
·        Забезпечити організацію участі педагогів предметів духовно-морального спрямування області у різноманітних конкурсах, виставках, форумах, презентаціях тощо.
·        Сприяти організації та проведенню різноманітних конкурсів/фестивалів/олімпіад обласного та Всеукраїнського рівня для учнів, які вивчають предмети духовно-морального спрямування.
·        Забезпечити організацію та проведення ІІІ обласних етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади  «Юні знавці Біблії».

До 26 травня усі учасники мають надіслати свої матеріали для розміщення на блозі круглого столу, де будуть знаходитися виступи та презентації, фотографії роботи круглого столу та екскурсії на о. Хортиця.





Завідувач кафедри теорії та методики виховання ЗОІППО                     Барліт О.О.



Немає коментарів:

Дописати коментар