пʼятницю, 18 травня 2018 р.

   З 13 по 15 травня 2018 р. в рамках міжнародного проекту «Активний громадянин – ефективна влада», учасником якого є і ЗОППО, в конференц-залі готелю «Україна» проходив регіональний навчальний семінар-тренінг за однойменною назвою.

   Організатори семінару - Центр Європейської політики (СЕР, Братислава), громадська організація «Світ розвитку суспільства (м.  Ужгород) та ЗОІППО - мали на меті:
1. Допомогти учнівській молоді розробляти якісні проекти, які допоможуть вирішувати проблеми місцевої громади.
2. Через освітні семінари та партнерську взаємодію із шкільними активістами допомогти тим, хто працює з молоддю (педагогам, громадським активістам) опанувати методику громадянської освіти, засновану на формуванні ставлення й отримання необхідних знань та навичок вирішувати реальні проблеми. 
  Запорізька освітня спільнота була представлена 9-ма командами: 3 команди з м. Мелітополь (керівник вчитель загальноосвітньої школи № 23 Кислиця Т.В.), 3 – з м. Бердянськ (керівник Масютіна М. Е., заступник директора ЦДЮТ ім. Є. Руднєвої Бердянської міськради) та 3 команди з Запоріжжя ( керівник Зоська Я.В., представник ГО «Олександра», професор КПУ).
  Організатори семінару за допомогою сучасник інтерактивних методик познайомили дітей з ефективними формами командної роботи, продемонстрували на практичних завданнях переваги проектної діяльності, допомогли визначитися з тематикою проектів, над якими учасники семінару будуть працювати у себе на місцях аж до поки їх остаточної реалізації. А в лютому 2019 р. учні демонструватимуть результати роботи у вигляді презентацій чи відео.  Запорізька область була третьою після Закарпатської та Миколаївської, де проходив такий захід, тому організатори тренінгу мали змогу порівнювати учасників проекту. Семінар в Запоріжжі показав не аби яку зацікавленість учнів в роботі над проектами, ціннісні орієнтири при визначенні обраних тем, високу активність дітей за для реалізації поставленої мети, вміння підходити по-діловому, будувати комунікації в нових умовах, пропонувати нестандартні ідеї, бути наполегливими та цілеспрямованими. 
 Захищаємо свій проект
 Навчаємось за допомогою гри
 Обмірковуємо
 Проект "Активні громадяни - ефективна влада"
Так виглядає план реалізації

   Що особливо привертало увагу, так це небайдужість до проблем, які накопичились як в державі, та і на місцях, бажання шукати можливості для їх вирішення, швидко переналаштовуватися і продукувати нові ідеї. Було видно, що учні не вперше чують про підняті проблеми, що мають, навіть, певний досвід роботи над проектами, володіють певними уміннями командної роботи, що найбільше дивувало організаторів. Серед учасників намітилася група справжніх лідерів. Загалом діяльність дітей під час семінару заслуговує на саму високу оцінку і викликає почуття гордості за тих, хто буде представляти Запорізький край в цьому проекті. Не має жодних сумнівів – вони це зроблять гідно! 

Немає коментарів:

Дописати коментар